Poročni fotograf

Nevesta v beli poročni obleki z vlečko.
Poročni fotograf Andraž Gregorič

Poročni fotograf - Fotograf za poroko

Zavedam se, da so fotografije neprecenljiv spomin na poročni dan. In kot profesionalni fotograf za poroko se trudim ustvariti fotografije, ob katerih zastane dih. V svoj fotografski objektiv poskušam uloviti spontane in čustvene trenutke ter zanimive detajle. Stremim k minimalizmu v fotografiji.

Ljubezen do fotografije me spremlja že od otroštva, ko sem v omari svojega dedka našel zbirko fotoaparatov različnih kvalitet in starosti. Najbolj mi je bil všeč zrcalno refleksni fotoaparat znamke Voigtlander s katerim sem fotografiral vse, kar je bilo očem zanimivo.

Od takrat je minilo že skoraj trideset let in fotografija je v teh letih postala moj način izražanja. Vesel sem, da sem bil kot poročni fotograf lahko del številnih poročnih zgodb.

Delo poročnega fotografa.

O meni osebno

 • Vedno so me zanimale stvari, povezane z vsemi oblikami umetnosti. V njih največkrat najdem vir navdiha.
 • V srednji šoli sem imel tako rad delo v temnici, da so me sošolci klicali “temničnik”. Tam sem bil lahko tudi po 10 ur skupaj. Temnica je bila včasih to, kar je danes photoshop.
 • V mojem življenju sta bila vedno pomembna tudi šport in glasba. Bil sem sedemkratni državni prvak v različnih disciplinah v atletiki. Kot kitarist pri glasbeni skupini, pa sem veliko časa namenil tudi glasbi.
 • Od nekdaj rad fotografiram ljudi, ki so postavljeni v okolje. Zanimivo mi je z eno fotografijo podati več informacij hkrati. Še rajši pa imam pripoved skozi serijo fotografij.
 • Občudujem vse fotografe, ki delujejo za agencijo Magnum Photos. Vsaka fotografija, ki jo predstavijo je popolna. Všeč mi je njihov stil, ki je minimalističen in estetsko popoln.
 • Rad se sproščam ob gledanju filmov in serij s kvalitetno fotografijo in zgodbo.
 • Obožujem podvodni ribolov. V morju si sam s seboj, v tišini, v drugem svetu. Tam se čas ustavi.
Poročni par med sprehodom.

O meni profesionalno

 • Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo (SŠOF) v Ljubljani sem študij fotografije nadaljeval na Višji strokovni šoli za oblikovanje materialov in fotografijo v Sežani (VIVISS).
 • Svoje znanje sem dopolnjeval z udeležbami na festivalu dokumentarne fotografije Fotopub, kjer sem se izobraževal in ustvarjal pod mentorstvom mednarodno priznanih fotografov.
 • Diplomiral sem s področja poročna fotografija in pridobil naziv inženir fotografije.
 • Delal sem že za različne glasbenike, revije, Muzej in galerije mesta Ljubljana, Zdravniško zbornico Slovenije, Občino Domžale, Krka d.d., Drugi tir (2TDK)...
 • Svoja dela sem razstavil na samostojnih razstavah, sodeloval na skupinskih in kot član žirije na fotografskih natečajih.
 • Sem prejemnik več nagrad.
 • Svoje znanje o svetlobi sem dodatno nadgradil kot del ekipe osvetljevalcev na mednarodnih reklamnih projektih (Pandora, Nissan, LG, Dacia, Telekom, Dr. Oetker, itd.)
 • Kot fotograf za poroko sem imel v 15 letih priložnost fotografirati že čez 300 porok.

Moje reference si lahko preberete tukaj.


Se zanimate za najem poročnega fotografa? Povpraševanje mi lahko pošljete preko spodnjega obrazca.

E-mail

 • info@andrazgregoric.com

Telefon

 • +386 31 504 434

S klikom na gumb »Pošlji« se strinjate, da lahko vpisane podatke uporabimo za odgovor na vaše sporočilo. Več o tem na strani Politika zasebnosti.

Pogosta vprašanja

1. Koliko porok ste že imeli priložnost fotografirati?

Kot poročni fotograf sem imel priložnost fotografirati že več kot 300 porok. Prve pare sem na poročni dan spremljal že v času študija na Visoki šoli za oblikovanje materiala in fotografijo v Sežani, kjer sem diplomiral prav s področja poročna fotografija. Vsaka poroka je svojevrsten izziv, a moj cilj tudi po več letih ostaja isti - ustvariti posnetke, ki so nekaj posebnega in ostanejo zapisani kot neprecenljiv spomin na poročni dan.


2. Kako bi opisali svoj stil fotografiranja?

Stremim k čistosti in umirjenosti v fotografiji. Iskanje spontanih in čustvenih trenutkov ter zanimivih detajlov je tisto, kar poskušam uloviti v svoj fotografski objektiv in tako oblikovati ljubezensko zgodbo poročnega dne. Posebno pozornost posvetim tudi dekoraciji, cvetju, prstanom, poročni obleki, nevestini pričeski in makeup-u... Detajli so pomembni in neveste jim pri načrtovanju posvetijo veliko pozornosti. To vem iz prve roke, saj je moja partnerica Urška Grošelj vizažistka, ki poskrbi za poročno ličenje neveste in gostov na poroki.


3. S čim je dobro seznaniti fotografa pred poročnim dnem?

Izbranemu poročnemu fotografu je dobro pravočasno povedati, katerih fotografij s poročnega dne se še posebej veselita in katere želje imata glede fotografiranja. Nekaj dni pred poroko mu pošljita časovnico vajine poroke in mu povejta, če načrtujeta na poročni dan kakšno presenečenje. Le tako se bo lahko ustrezno pripravil, da zagotovi najlepše fotografije presenečenja, s katerim nameravata presenetiti svoje svate ali partnerja.


4. Katero foto opremo uporabljate?

Za fotografiranje porok uporabljam dva Nikon fotoaparata hkrati. Poročne fotografije se zapisujejo na dve SD spominski kartici hkrati. Najraje uporabljam fiksne leče in različne objektive. Dodatne svetlobne efekte dosežem s pomočjo bliskovnega pribora in studijskih luči.


5. Katere fotografske storitve nudite poleg fotografiranja porok?

Fotografiranje porok je moja osrednja dejavnost. Poleg tega nudim tudi družinsko fotografiranje, fotografiranje nosečnice in novorojenčka, reportažno fotografiranje poslovno in reklamno fotografiranje, fotografiranje izdelkov,... Imam lasten foto studio in nudim fotografiranje v studiu ali izbrani lokaciji.


Več o mojih dosežkih in referencah si lahko ogledate na tej povezavi:


Poročne zgodbe

Poročni fotografi s fotografijami ustvarjamo in pripovedujemo zgodbo poročnega dne. Vabljeni k ogledu mojih poročnih zgodb. Top objave in najboljši poročni utrinki se nahajajo tudi na blogu.